Fandoms Drágák Chat
about


Ficblog. Sherlock, Hannibal, Good Omens, Avengers, Doctor Who és Supernatural. Meg betű. Sok-sok betű.



Fandomok ~


MorMor? // 2013. október 28., hétfő1 Komment
6:22





M o r M o r
Adrenalin, pisztolyok, őrület és valahol mélyen szerelem (?)

I.
Mostanában megnövekedett az olyan kommentek száma, amik így kezdődnek: " Hát, nem vagyok valami nagy MorMor fan, de..." vagy így "A MorMort sosem éreztem igazán magaménak, bár..." netán így "Ki a franc az a Sebastian Moran?"


A sorra vett kommentek írói egy "röpke" felvilágosítás, pár fic, néhány videó és egy kiadós, bár szép álmok nélküli alvás után úgy térnek vissza (jó esetben), hogy: " Atyaúristen, még több MorMort, ez egy baromi jó páros, eladom értük a lelkemet!" (meglehet, hogy a mondat utolsó részét csak a Faust újraolvasása miatt hallucinálom oda. nem tudom. nem mondanám biztosra)

A MorMor csábereje tehát letagadhatatlan, a páros kikerülhetetlen, ez a valami pedig, amit írok, nemes egyszerűséggel olvashatatlan, de a fent említett változások miatt, amik a még véletlenül sem megfigyelt személyekben mentek végbe, úgy gondoltam, hogy szükség van egy ilyenre. Első ok. A második, ami végre meglökött, az egy ártatlan és még boldog sherlockian óvatos kérdése volt:

Ha szereted a MorMort, akkor kivel is shippeled Moriarty-t?

Keblemre, gyermekem! Emlékszem, amikor még az én lelkem volt ilyen hófehér.
ez a gif mindent elmond


II. De tényleg, kivel is?

A páros shipneve, a MorMor {ami svédül nagymamát jelent, ezt sosem felejtem el hozzátenni} Moriarty és Moran nevének ízléses (és döglesztően cuki, próbáld csak ki, ismételgesd: mormormormor) összeolvasztása. /Ami könnyen összetéveszthető a mormonnal, szóval azért buktatója is van, de hát minek nincs?/


be kellene tiltani Andrew mimikáját, kiakasztóan cuki

Általában itt jön az a képbe, hogy oké, Moriarty az a fura kiejtéssel halálos fenyegetéseket suttogó, durván menő szemöldökkel rendelkező, őrült hapek, akinek egyszer becsörgött a telefonja a legdrámaibb jelenet kellős közepén. Ja, és amúgy az ágyadba fektetnéd, ha garanciát kapnál, hogy mindketten élve távoztok onnan. Najó. De ki az a Sebastian Moran? És miért van ilyen pofátlanul jó neve? (Arthur bácsi tudott nevet adni, ezt le kell szögeznünk. Most mindenki álljon meg egy pillanatra és pörgesse végig magában a szereplők neveit. megvolt?)




Szóval Sebastian Moran. Moran ezredes, hogy pontosak legyünk. Vagy Tigris. Vagy: az a karakter, akit a fanok raktak össze; gondosan megtervezték, a tapasztáshoz Michael Fassbendert rabolták el, csavarozáshoz pár (valljuk be, klisés, de még mindig nagyot ütő) elemet és több tonnányi eredeti ötletet használtak és az egészet megszórták Moriarty morzsáival.

Az ideális partner, a második legveszélyesebb ember Londonban, az egyetlen, aki úgy képes elviselni a szeszélyes Jimet, hogy közben még pozitív érzelmekre is marad ideje (idáig hallom a sheriarty shipperek határozott tiltakozását, főleg, hogy én is ordibálok magammal, de nem fogom kitörölni azt az egyetlen szócskát. takarjuk le. hüpp.)
Oké, de ki az???




III.Sebastian Moran csak egyszer jelenik meg, méghozzá Az üres ház című novellában, amikor is Holmes visszatér és elkapja őt. A bűnöző (nem kifejezetten mesterlövész, bérgyilkos, "csak" criminal) egykor Őfensége indiai seregében szolgált, remek lövő /a legjobb/ és ahogy Watson megjegyzi, egy tigrisre hasonlít.
Erre a becenévre egyébként rá is szolgált; egy kisgyereket használt csalinak, hogy lőhessen magának egy tigrist. (A dolog iróniája, hogy a végén ő maga kényszerült a tigris szerepébe, amikor Holmes csapdába csalta. Khm, karma, khm, tigribigri, khm.)

Különleges fegyvere van, amit egy vak német készített neki Moriarty megbízásából, a múltja szeplőtelen és hófehér, Eton, Oxford, tiszteletre méltó katona és két könyvet is írt az utazásairól, éppen, hogy csak nem koronázták királlyá, komolyan, olyan gyönyörű karriere volt.

Csakhogy valami elcsúszott. Az nem derül ki, hogy pontosan mi, Holmes is csak találgatni tud, de ez a tiszteletre méltó férfiú rossz útra tért és a Sors összehozta Moriartyval (senki ne gondoljon semmi rosszra), aki ezer örömmel vette igénybe a szolgálatait (most lehet rosszra gondolni)
Moriarty aztán meghalt, Moran kártyázni kezdett (ejj, de gyászolt valakit a nagy whistezés közepette), Holmes visszajött, a mesterlövész végezni akart vele, de csúnyán elbukott és ennyi. Ennyi? Komolyan ezért shippeljük a MorMort?



IV. Egyél tigris alakú kekszet és sírj. Tanácsok mormor post- Reichenbach érzések elviselésére című műsorunkat hallották.

Két percen belül (ó, az optimista becslések halovány csókja mindig a hóhér arcán cuppan) engem valószínűleg elhurcolnak azért, amit most írok.  Az eredeti történetekben mind Moriarty, mind Moran karakterét elég gyengének éreztem . Ez valószínűleg csak az én személyes ízlésem (igazából ficamom), de többet vártam tőlük. Moriarty valahogy túl könnyen megadta magát, azt pedig senki sem fogja beadni nekem, hogy London második legveszélyesebb emberét ilyen könnyedén el lehet kapni. (Ha igen, London a világ legbiztonságosabb városa)

Félreértés ne essék, remek karaktereknek tartom őket, de Arthur bácsi (akit tényleg őszintén tisztelek) nem hozta ki belőlük a maximumot. Szerintem. Pont.

Ezért jött jól a BBC, aki olyan Moriarty-t tett elénk, hogy hűha  


Letépték róla az éveket, felrázták, megtöltötték energiával és higítatlan őrülettel, egy zseniális színészre pingálták az egészet és voilá! Egyetlen mondattal eladták, mint London legveszélyesebb emberét, zseniális lett!

Ezért reménykedem benne, hogy ugyanezt megteszik Morannal is (ó, de imádnám). Nem biztos, hogy benne lesz a harmadik évadban, de tekintetbe véve, hogy az első rész a novellán alapszik, ami meg Sebby karakterén, vétek lenne kihagyni.
Vannak, akik ezt mondják, hogy már láttuk, méghozzá a második évad utolsó részében, lehet, hogy ő volt a lépcsőn üldögélő pasi, aki épp a fegyverét szerelte össze.










olyan... fiatalka... ebből a szögből hasonlít Daniel Brühlre
Ennek a teóriának azért van értelme, mert a többi bérgyilkost mind premier plánban láttuk, egyedül őt nem. Róla csak trükkös kamerabeállításokon keresztül szereztünk tudomást.
Persze meredek teóriákba is belefuthatunk; Molly, mint Moran, John, mint Moran, Greg, mint Moran és a személyes kedvencem: Anderson, mint Moran (nem akarom tudni, jó? csak.. menj a szobádba és gondolkozz el azon, hogy mit is tettél)
De az ideális fan-kreálmány Tigris akkor is Michael Fassbender arcával tör felénk a teóriák tömegében. Ide, itt vagyunk!


V. Ideális Moran, avagy a fandom szinonima a zsenialitásra

A fandom Moranját pár egyszerű vonallal megrajzolhatjuk: kiábrándult, dögös, az alkohol és a cigi a barátja, meleg ( egyes történetekben biszex, megint máshol aszexuális) leszerelt katona, akit kísért a háború.
Aztán, amikor ilyen szépen megrajzoltuk ezt a néhol kissé klisés portrét, nézzük meg milyen gyönyörű lett, majd tépjük szét darabokra és zokogjunk.
Mert a fanok Sebastian Moranja jóval több ennél.
Moriarty Sherlockra üt, Sebastian pedig Johnra.
A kapcsolatukban ő a normális(abb) fél, aki szintén izgalomra vágyik, adrenalinra és hiába a végtelenített lejátszásba tett rockalbum, a cigi és a sör, ezt a fajta izgalmat csakis Jim melett találja meg.

Azért tartom ilyen különlegesnek ezt a karaktert és azért esik róla több szó, mint Jimről, mert Sebastian Morant a rajongók alkották meg és olvasztották bele a kánonba. Fogták Fassbender bácsi pofikáját (ami nagyon jó, de önmagában nem elég) és ez most bármennyire is istenkomplexusosan hangzik, teremtettek egy hús-vér embert, egy olyan szereplőt, aki a BBC-s változatban is megállná a helyét. Megállapodtak bizonyos dolgokban és tádám! :3 ( persze az apró részletek eltérnek, az egyik ficben mondjuk bolondul a savanyúkáposztáért, a másikban pedig él-hal a vattacukorért, de nem ez a lényeg)
Úgy gondolom, hogy ez a fajta csapatmunka gyönyörű. És kövezzetek meg, de ez a karkter is az.

VI. Jó, jó értem, szerelmes vagy, de MorMor, huhú!

Elérkeztünk a legnehezebb részhez, a tulajdonképpeni MorMorhoz. Megpróbálom áhítatos sikolyok nélkül, lényegretörőn leírni a véleményemet. 


A Mormor valami gyönyörű páros. Most szörnyen tiszteletlen leszek, de egy magyar írótól fogok idézni. Karinthy Frigyeshez a felesége többször is hűtlen volt, botrányokba keverte az írót, akitől egyszer megkérdezték, hogy mi köti még mindig ehhez a nőhöz. Ezt válaszolta:

"A kíváncsiság. Az, hogy kiszámíthatatlan és sohasem unalmas. Hogy nem tudható, mi lesz a következő lépése. Mint amikor a vadász párducra vadászik és ráfogja a fegyverét, de az csütörtököt mond. És a vadász utána ugrik egy késsel a kezében. Ott harcolnak életre- halálra, menekülés nincs. Az egyiknek bele kell döglenie, különben nem érdekes a játék."

Most veszek egy nagy levegőt és ezt ráhúzom a MorMorra. Mert gyakorlatilag erről szól ez a kiegyensúlyozatlan, instabil, de szenvedélyes kapcsolat.
Adva vagyon két férfi: az egyiknek a Marsot veri az IG-ja, rengeteg hatalom összpontosul a kezében, az emberekre szórakoztatási eszközként tekint, az erkölcsökről pedig csak halványan rémlik neki valami régi esti mese... Unatkozik, de veszettül.

A másik végigjárta a becsület és az igazság útját és egy életre elege is lett belőle. A gyilkolásból él és unatkozik.

Annak, hogy ők ketten huzamosabb ideig együtt tudnak létezni egy légtérben, az az oka, hogy hasonlítanak,de még épp elfogadható mértékben. (Sherlock a saját bőrén tapasztalhatta meg, hogy mi történik, ha túlságosan is hasonlítani mer az évszázad bűnözőjére)
Bizonyos értelemben kiegészítik egymást (úgy, mint John és Sherlock) és a maguk atyaég, robbanjon már fel valami, unatkozom attitűdjükkel jól meg is vannak a másik mellett, sőt néha még érzések is előbuggyannak belőlük (persze kizárólag a bizonytalan lábakon álló normalitás kedvéért)


VII. De miért ilyen népszerűek?

Öhm, azontúl, hogy mindenkinek örülünk, akivel össze lehet hozni Jimet? (Sheriarty shipperek, most közös hullámzás!)





A bűnöző párocskák mindig is népszerűek voltak, mert elütnek az átlagostól, egy unalomig ismételt érzés, a szerelem újabb oldalát mutatják meg, a kifordított világlátás és az erkölcsök torzultsága pedig több, mint izgalmas, hát még ha gyengéd érzelmek is társulnak hozzájuk. Illetve, a másik nyomós érv: a páros szabadsága. Lee Child, a Jack Reacher- könyvek írója (amik közül csak egyhez volt szerencsém, szóval nem vagyok valami nagy szaktekintély) egyszer azt nyilatkozta, hogy többen úgy mennek oda hozzá, hogy "bárcsak én is úgy élhetnék, mint Jack Reacher"! Akiről azt kell tudni, hogy egy leharcolt FBI ügynök, aki szabadúszóként segít boldog- boldogtalanon. Sehol sem marad sokáig, félbetört románcokat, kihűlt ágyakat és puskapor szagot hagy maga után. Az embereket pedig ez vonzza. A totális szabadság, a függetlenség, a felelősségek ledobása, hogy az életed nem kínzó rutin, hanem mindig jön valami új.
Azt hiszem, bátran mondhatom, hogy ez a MorMorban is vonzó pont. Senkinek nem kell számot adniuk semmiről, kikerülik a törvényt, van pénzük, szabadságuk és függetlenségük.
Na meg, talán, esetleg még szerelmük is :)




És most mindenki szépen szedje össze a cókmókját, holnap reggel indulunk Helsinkibe, ahol van egy MorMor Cupcakes nevezetű cukrászda. Költőpénzt hozzatok, a józan ész otthon hagyható.







ó, és van, aki eljutott idáig, ó te. nagyere veszek neked valami finomat a MorMor Cupcakesben